Cookies
Instagram

Om oss

Finbageriet Kamraterna drivs av bröderna Rafiq och Bashir Rather.

 

rafiq

Rafiq började sin bagarkarriär i Stockholm 2002 på ett stort leveransbageri där man bakade med gigantiska bakmaskiner. Så småningom fick han jobb på det anrika Kringelgården i Saltsjöbaden och lärde sig yrkets hantverk utan hjälp av stora maskiner.

Vidare arbetade Rafiq en tid som ugnsmakare på NK-bageriet i Stockholm men återvände till Kringelgården då han erbjöds tjänsten som bagerichef där. Trots denna korthet i karriären besitter Rafiq såväl kunskapen som handlaget som krävs för att baka ett riktigt hantverksmässigt bakat bröd.

Genuint bröd som bakas med bagarglädje!
Det går inte att ta miste på kvalitén, det smakar.En kort historik om Finbageriet Kamraterna

1921-1965

gummorna

Finbageriet Kamraterna startades 1921 av två väninnor på Vattengatan 6 i Norrköping. Doktor Jäderholm hjälpte till med startkapital för inköp av maskiner. I början av femtiotalet köptes Kamraterna av Gerhard Holmertz.

1965-2008

Knappt 15 år senare,1965, tog Birgitta Siegers över bageriet. När huset på Vattengatan skulle rivas flyttades Kamraterna 1978 in i lokalerna på Hagagatan 29, fd. Linnéa Engdahls bageri. Där fick Birgitta ärva anrika recept från svunnen tid i Norrköpings lokalhistoria.

Receptet på saltängsbullarna sägs komma direkt från gummorna på Saltängen.

Saltängsbullar

Originalreceptet på saltängssnurrorna härstammar från gummorna på fotot uppe till höger.

Till gården på Saltängen kördes stora tråg av smör som tvättades i vatten för att sänka salthalten,
därefter bakades bullarna hemma i köksspisen. Många Norrköpingsbor minns att de som barn varit hos gummorna på Packhusgatan 9 och köpt saltängssnurror. Dessa bullar är än idag unika för Norrköping och på Finbageriet Kamraterna bakas de än idag med rykande åtgång.

 

2009-2017

pelargonskyltI januari 2009 såldes Finbageriet Kamraterna till Paulina och Rafiq Rather.

De gamla recepten finns omsorgsfullt sparade och används fortfarande. Blandat med nya recept och handlag förs traditionen, med stolthet, vidare i Haga.

Idag är det stenugnsbakade surdegsbrödet ett signum för Finbageriet Kamraterna. Vi är specialister på surdegsbröd och kompromissar inte med kvalitet.

 

2017 -

Sedan augusti 2017 drivs Finbageriet Kamraterna av bröderna Rafiq och Bashir Rather.

 

Brödbutiken på Hospitalsgatan

Hösten 2010 öppnades Finbageriet Kamraternas brödbutik på Hospitalsgatan 5 i centrala Norrköping.

Brödbutiken i Mirum Galleria

I mitten av december 2012 invigdes brödbutiken i Mirum Galleria.

Ståthögavägen & Linköpingsbutiken

I början av 2013 flyttade bageriet till nyrenoverade lokaler vid Ingelsta Handelscentrum i Norrköping. Ett halvår senare öppnade vi vår brödbutik i Linköping.