Tårtor

chokladtart

Tårtår är ett utav de mest framträdande och populära bakverk. Här plockar vi fram några favoriter:

Fransk chokladtårta

En tårta som är saftig och god som den är. Den fylliga äkta belgiska chokladen gör tårtan till ett måste för chokladälskaren!

Ingredienser
200 g mörk choklad
200 g smör
3 ägg
2.5 dl socker
3 dl vetemjöl
Glasyr
25 g smör
1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad

Gör så här:

Smält chokladen och smöret i en kastrull på svag värme. Rör om då och då.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner mjölet i äggvispet.

Tillsätt chokladblandningen och rör sedan ihop alltsammans till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.

Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 30 min. Den ska inte vara genomgräddad, utan krämig inuti. Låt tårtan svalna något innan du lossar den och stjälper upp den. Låt tårtan kallna.

Hetta upp smör, grädde och choklad till glasyren på svag värme. Rör alltsammans till en jämn smet. Låt den svalna något. Bred glasyren över och runt kanterna. Ställ tårtan svalt.

Vispgrädde smaksatt med konjak är gott att servera till.

Toscatårta

Toscakaka är en god och enkel kaka att baka. Som en sockerkaka toppad med mandelglasyr. Grädda kakan i ugnen och rör ihop glasyren av smör, socker, mjöl, mjölk och mandeln i en kastrull under tiden. Toscakakan är en given succé på alla kalas – lika oemotståndlig som lätt att baka.

10 bitar
Kaka
100 g
smör eller margarin
2
ägg
1.5 dl
strösocker
2 dl
vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
1 tsk
bakpulver
0.5 dl
mjölk
Glasyr
100 g
smör eller margarin
1 dl
strösocker
2 msk
vetemjöl
2 msk
mjölk
100 g
skållad strimlad mandel

Gör så här:

Kaka: Sätt ugnen på 175˚C.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 10 bitar), eller smörj formen med matfett.

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen, matfettet och mjölken i smeten. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Förbered glasyren under tiden.
Öppna timer: 20 minuter

Glasyr: Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm under försiktig omrörning tills allt blandat sig och tjocknat.

Häll glasyren över kakan och bred ut den.

Flytta upp gallret till mitt i ugnen.

Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills glasyren fått färg.
Öppna timer: 15 minuter

Låt kakan svalna.